EÜ Etnografya Müzesi'nde Mitoloji ve Kadın Kimliği Üzerine Söyleşi
Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi'nde "Müze Söyleşileri-Mitoloji" etkinliği kapsamında "Sözcüklerin Ardında: Antik Mitolojide Kadın ve Kimlik" başlıklı bir söyleşi düzenlendi.
Doç. Dr. Dilek Maktal Canko Moderatörlüğünde
Etkinlik, Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko'nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Katılımcılar arasında EÜ Çeşme Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elçin Doğan Gürbüzer de vardı.
Mitolojinin Toplumsal Etkisi
Doç. Dr. Elçin Doğan Gürbüzer, mitolojilerin toplumların tarihsel ve kültürel kimliklerini nasıl şekillendirdiğini vurgulayarak, antik Ege mitolojisinin toplumların bakış açısını yansıttığını belirtti.
Kadınların Rolü ve Anlamı
Antik mitolojide kadınların farklı roller üstlendiğini ve toplumsal, kültürel hatta kozmik anlamda önemli bir konuma sahip olduklarını söyleyen Gürbüzer, kadının doğurganlık yetisinin doğanın bereketiyle ilişkilendirildiğini ifade etti.
Mitolojik Anlatılardaki Kadın Kimliği
Doç. Dr. Gürbüzer, mitolojik anlatılardaki kadın kimliği üzerine örnekler verirken, İlyada Destanı'nda Briseis'in nasıl bir savaş ganimeti olarak görüldüğünü ve nesneleştirildiğini açıkladı.
Kadın Kimliğinin Değerlendirilmesi
Gürbüzer, kadının sadece erkekler için var olan bir nesne olarak algılanmasının, onun bağımsızlığının ve özgür iradesinin reddi anlamına geldiğini belirtti. Kadınlığın edilgen ve tanımsız bir şekilde sunulduğunu ifade etti.
Soruların Yanıtlanması ve Teşekkür
Söyleşinin sonunda Doç. Dr. Gürbüzer, katılımcıların sorularını cevapladı. Etkinlik, Müze Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko'nun, Doç. Dr. Elçin Doğan Gürbüzer'e teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.