24 Nisan 2025
weather
18°
Urfa Haberleri
Şanlıurfa
Kapalı
weather
18°
38,3138 %0.03
43,7256 %0.74
51,1270 %0.49
Urfa kolik Sağlık KÖRLÜĞE NEDEN OLAN GLOKOM'A DİKKAT!

KÖRLÜĞE NEDEN OLAN GLOKOM'A DİKKAT!

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, 6-12 Mart Dünya Glokom Haftası dolayısıyla uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Toptan, dünyada 80 milyon glokom hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 4 milyonunun körlük düzeyinde olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Müslüm Toptan: Glokomun Körlüğe Yol Açabilecek Sinsi Bir Hastalık Olduğunu Belirtti

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, 6-12 Mart Dünya Glokom Haftası dolayısıyla glokom hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Glokomun, göz içi basınç yüksekliğine bağlı olarak göz sinirinde kalıcı hasara ve görme alanında daralmaya neden olan sinsi ve yaygın bir hastalık olduğunu vurgulayan Toptan, dünya genelinde 80 milyon glokom hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 4 milyonunun körlüğe kadar ilerlediğini belirtti. Glokomun genellikle sinsi seyirli olduğunu ve dünyada körlüğün ikinci en sık nedeni olduğunu dile getirdi.

Glokom Sıklıkla Tesadüfen Tanı Konulan Bir Hastalıktır

Doç. Dr. Toptan, glokomun genellikle gözde ağrı yapmadığını ve gözlük muayenesi sırasında tesadüfen tanı konulabildiğini ifade etti. Rutin göz muayenesi veya gözlük muayenesi esnasında tanının konularak damla tedavisi ile kontrol altına alınabildiğini belirten Toptan, ileri seviyede glokom vakalarında lazer veya cerrahi tedavi gerekebileceğini söyledi. Ayrıca, diyabet veya hipertansiyona bağlı olarak göz damarlarının etkilenmesi durumunda da glokom gelişebileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Toptan'dan Glokom Uyarısı: Çocuklarda da Gözlem Gereklidir

Doç. Dr. Toptan, "Çocuğumun gözü kadeh gibi deyip glokomu es geçmeyelim" uyarısında bulunarak, doğuştan glokom vakalarının da sıkça görüldüğünü belirtti. Bu tür durumlarda çocukların kornea dokusunun değişebileceğini ve ailelerin bu belirtileri fark etmeleri durumunda derhal göz hekimine başvurmaları gerektiğini vurguladı. Erken tanı ve tedavinin çocukların ömür boyu daha iyi görme düzeyine sahip olmalarını sağlayabileceğini belirtti.

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde Glokom Tedavisi

Doç. Dr. Toptan, Harran Üniversitesi Hastanesi'nde glokom hastalarının tanı, takip ve tedavilerinin ileri düzey cihazlarla uygulandığını dile getirdi. Ayrıca, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahir Güllüoğlu ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan'a verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *