24 Nisan 2025
weather
18°
Urfa Haberleri
Şanlıurfa
Kapalı
weather
18°
38,3138 %0.03
43,7256 %0.74
51,1270 %0.49
Urfa kolik Sağlık Sivrisinekler, Yeni Virüs Tehditleriyle Karşımıza Çıkıyor

Sivrisinekler, Yeni Virüs Tehditleriyle Karşımıza Çıkıyor

Sivrisineklerle mücadele, sıtma gibi hastalıkların yanı sıra yeni viral hastalıkların önlenmesinde de hayati önem taşıyor. Sivrisinekler, insanlara bulaşan birçok hastalığın taşıyıcısı olarak bilinmektedir. Bu nedenle sivrisineklerle etkili bir mücadele sadece sıtma gibi mevcut hastalıkların kontrol altına alınmasını değil, aynı zamanda potansiyel yeni viral hastalıkların ortaya çıkmasını da engelleyebilir. Bu sebeple, sivrisineklerle mücadele çalışmaları önemli bir halk sağlığı önceliği haline gelmiştir.

Prof. Dr. Davut Alptekin: Sıtma ile Mücadelede Kararlılık Şart

Sivrisineklerin sıtmanın yanı sıra birçok virüs ve parazite taşıyıcılık yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Davut Alptekin, "Sıtma eradike edildi diye mücadeleyi bırakmak büyük bir hata olur" dedi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Alptekin, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya genelinde sıtma vakalarının azalsa da ciddi boyutlarda sürdüğünü, sivrisineklerle etkin mücadelenin sadece sıtma değil, yeni ortaya çıkan tehlikeli viral hastalıklar açısından da hayati olduğunu vurguladı.

Dünya Genelinde Sıtma Vakaları Hala Ciddi Boyutlarda

Prof. Dr. Alptekin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Kasım 2024 itibarıyla 44 ülkeyi sıtmadan arınmış olarak sertifikalandırdığını, hala 83 ülkede sıtma vakalarının görüldüğünü, ancak 25 ülkede yıllık vaka sayısının 10’un altına düştüğünü belirtti.

Adana’nın Sıtma Mücadelesindeki Önemi

Türkiye’nin sıtma ile mücadelesinde Adana’nın özel bir yere sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Alptekin, "Atatürk, 1925 yılında Adana’yı ziyaretinde sıtma vakalarının çokluğunu görerek müdahale talimatı vermiştir. Bu kapsamda 1928’de Adana’da Sıtma Enstitüsü kurulmuştur. Bu enstitü, DSÖ’nün desteğiyle hem eğitim hem de sahada mücadele açısından çok önemli bir merkez olmuştur" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Yerli Sıtma Vakaları Azalıyor

Türkiye’de en son yerli sıtma vakalarının 2010-2013 yıllarında Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de görüldüğünü belirten Alptekin, bu vakaların nüksederek kayıtlara geçtiğini ve 2014 yılından itibaren yerli vaka bildirilmediğini söyledi.

Sivrisinekler ve Yaydıkları Tehlikeler

Özellikle Batı Nil Virüsü (BNV) ve Dang hummasının Avrupa’da yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Alptekin, Türkiye'de BNV tespit edildiğini, Dang humması vakalarının ise henüz resmi kayıtlarda yer almadığını belirtti. Ancak Aedes aegypti ve Aedes albopictus türlerinin Türkiye'de de görüldüğüne değinen Alptekin, sivrisineklere karşı mücadelenin sadece sıtma değil, tatarcık, ev sineği ve kene gibi diğer vektörlerle de yapılması gerektiğini vurguladı.

Sıtma ve Diğer Hastalıklarla Mücadelede Kararlılık Şart

Prof. Dr. Alptekin, sivrisineklerin sadece sıtma değil, birçok virüs ve paraziti taşıdığını belirterek, bu canlıların halk sağlığı üzerindeki potansiyel tehlikesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *